Als je je e-mail eenvoudig op je telefoon èn overal ter wereld op je eigen computer of andere computers wilt kunnen lezen, ontvangen en verzenden, dan biedt Gmail dè oplossing. Mail die je via je telefoon verzend, vind je ook weer terug op je computer en omgekeerd. Met Gmail maak je tevens gebruik van de enorme hoeveelheid opslagruimte die Gmail je biedt. Voordat die mailbox vol is, moet je het wel heel erg bont gemaakt hebben.

Hoe ga je te werk?

Om te beginnen heb je een Google account nodig (de G van Gmail is van Google). Als je een mobiele telefoon hebt met Android (bijna alle smartphones behalve Apple iPhone), heb je hoogst waarschijnlijk al een Google account. Heb je nog geen Google account? Dan lees je hier hoe je een Google account kunt maken.

Als je een Google account hebt, open je op een computer in de webbrowser (waar je dit artikel nu leest) je Gmail. Mogelijk moet je eerst inloggen. LET OP: deze instellingen kunje NIET op een telefoon beheren!

 • Klik nu op het tandwieltje om naar je instellingen te gaan
  (zie afbeelding hieronder, je kunt op de afbeelding klikken om deze te vergroten):
  01 Klik op instellingen
 • Klik vervolgens op [Alle instellingen bekijken]
  02 Alle instellingen bekijken
 • Nu verschijnt er een scherm met verschillende tabbladen. 
  Klik daar op [Accounts en import]
  03 Accounts en import
 • Nu zie je bij [Mail verzenden als] een mogelijkheid om een e-mailadres toe te voegen. Als je dit al eerder hebt gedaan, zie je daar ook een of meerdere e-mailadressen staan met bijbehorende instellingen. Als je een adres gaat toevoegen, kun je beter EERST zorgen dat je de mail kunt bekijken in Gmail (zie volgende stap). Je moet namelijk via een link in een e-mail bewijzen dat je eigenaar bent van dat adres. Dat kan alleen als je die mail dus ook kunt lezen.
  Stel een e-mailadres als Standaard in, als je niet wilt dat de ontvanger je Gmail adres kan zien. 
  05 Mail verzenden als
 • Bij [E-mail bekijken uit andere accounts] staan de accounts waarvan je via Gmail ook de mail kunt lezen. Ook hier kun je meerdere accounts toevoegen. 
  Bij het toevoegen van nieuwe e-mailadressen moet je bepaalde instellingen invoeren. De juiste gegevens vind ik op onze pagina [Instellingen]
  06 E mail bekijken andere accounts
 • Je kunt mail uit andere accounts bij de instellingen Labelen, zodat je bij binnenkomende mail meteen kunt zien naar welk adres het is gestuurd.

Nadat je je e-mail accounts hebt ingevuld, gebruik je voortaan Gmail als "mailprogramma", dus geen Outlook, Windows (Live) Mail, iCloud of andere programma's. Je logt in met je Gmail account. De inloggegevens van de in Gmail toegevoegde accounts, staan veilig daar opgeslagen en heb je alleen nodig als je iets wilt wijzigen. 

Als je een bericht gaat versturen, kun je in het nieuwe bericht bij [Van:] selecteren vanaf welk adres de mail wordt verzonden.

Voorbeelden:

Je wilt in Gmail de mail beheren van Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Dan volg je bovenstaande stappen en klikt (beschreven in de laatste stap) bij [E-mail bekijken uit andere accounts] op [Een e-mailaccount toevoegen]. 

Er verschijnt dan een popup scherm waar je het e-mail adres kunt invullen. In dit voorbeeld is dat dan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Na het invullen klik je op [volgende].

Als het goed is kun je daarna alleen kiezen voor [E-mail importeren uit mijn andere account POP3)]. Dat is ook de keuze die je moet aanklikken. Vervolgens klik je weer op [volgende].

Bij [Gebruikersnaam] vul je het e-mail adres is. In dit voorbeeld dus weer Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Het wachtwoord is dan het wachtwoord dat hoor bij dat e-mail adres. 

Bij POP-server zet je je domeinnaam van het betreffende e-mail adres. In dit voorbeeld is dat mailtjes.nl . De [Poort] is 110.

Alle andere vakjes vink je NIET aan, behalve eventueel het vakje over labelen. Laat NOOIT een kopie van de opgehaalde berichten achter, want dan loopt je mailbox vol.

Klik tot slot op [Account toevoegen].

Nadat je je account hebt toegevoegd, gebruik je je Gmail account (bijvoorbeeld Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) alleen om in te loggen bij Gmail. Verder gebruik je Gmail als e-mail programma om alle e-mail te beheren, waarvan je de accounts hebt toegevoegd.

Voor het kunnen versturen van e-mail vanaf een ander account werkt het vrijwel hetzelfde. De SMTP-server is ook weer je domeinnaam (in dit voorbeeld mailtjes.nl). Verder gebruik je TLS (geen SSL) en poort 587.