Spam, ofwel ongewenste e-mail... we worden er soms helemaal gek van. Om er maar geen last van te hebben, is de e-mail spamfilter, spambox of de map ongewenste email bedacht. Maar lang niet altijd biedt dat de juiste oplossing. De juiste oplossing zit in het voorkomen van spam.

De nadelen van een spamfilter

Met een spamfilter kun je softwarematig laten beoordelen of een bericht spam is of niet. Het filter kijkt hierbij naar de afzender en de inhoud van de e-mail en geeft voor elk criterium dat zou kunnen wijzen op spam een aantal punten. Zodra een bepaald aantal punten in de spambeoordeling is bereikt, wordt het bericht als spam beschouwd.
Op de server van Soundhost wordt gebruik gemaakt van "Spamassassin". Hier zijn verschillende instellingen mogelijk. Een van die instellingen is de threshold, de drempelwaarde waarbij een bericht wordt gemarkeerd als spam.

Standaard zijn er 3 waarden:Instellingen Spamassassin in DirectAdmin

  • Low Threshold (5.0)
  • Medium Threshold (7.5)
  • High Threshold (10.0)

Voor Low Threshold zijn er maar 5 punten nodig om als spam bestempeld te worden. Dat betekent dat een bericht al vrij snel als spam wordt beschouwd. Als je deze instelling gebruikt, waarbij de berichten in een spambox geplaatst worden, zul je weinig spam in beeld krijgen. MAAR... je loopt een groot risico dat ook berichten die toch geen spam zijn, in de spambox belanden. 

Voor High Threshold zijn maarliefst 10 punten nodig om als spam te worden beschouwd. Je loopt dan een grotere kans dat je meer spam te zien krijgt. Maar je hebt ook een kleinere kans dat berichten onbedoeld in de spambox belanden.

Een mooie middenweg is dus Medium Threshold. Maar het blijft oppassen dat berichten niet onbedoeld in de spambox belanden en sommige spam komt toch direct in je inbox.

In Spamassassin kun je overigens ook nog een tweede drempel instellen, waarbij berichten rigoureus worden tegengehouden. Bij een threshold van bijvoorbeeld 15, worden berichten al op de server tegengehouden. Deze berichten kun je verder ook niet meer zelf beoordelen. In de praktijk blijkt dat de meeste spam vanaf 10 punten toch echt wel spam is. Een score van 15 hoeven we dan toch echt niet onder ogen te krijgen.
Al is er geen garantie dat een bericht met deze score 100% spam is.

Spam voorkomen!

Ook hier gaat het spreekwoord "Voorkomen is beter dan genezen" voor de volle 100% op. Want zoals je hier boven hebt kunnen lezen heeft het 'geneesmiddel' spamfilter ook de nodige bijwerkingen. 
Je krijgt pas spam, als de afzender je adres weet. Als je dus zorgt dat deze spammers je adres niet krijgen, krijg je nooit spam!

  • Als je email naar meerdere personen stuurt, zet je eigen adres dan in het vakje 'Aan' en de andere adressen in 'Bcc'. Zo zien de ontvangers de adressen van de overige geaddresseerden niet. Als je ook vraag of anderen ook op deze wijzen jouw privacy willen beschermen, kun je verspreiding van jouw e-mailadres langs deze weg beperken.
  • Laat je e-mailadres nooit op een website achter als je ziet dat deze onbeschermd wordt gepubliceerd. Soms wil je ergens in een forum of promotie/advertentiepagina je e-mailadres achterlaten, zodat anderen je een bericht kunnen sturen. Spammers zijn dol op dat soort pagina's met al die adressen.
  • Wil je toch je e-mailadres publiceren? Controleer dan eerst of de adressen beveiligd zijn. Als je op de betreffende pagina de opdracht geeft (Ctrl+F in Windows) om te zoeken naar @ en hij laat e-mailadressen bij de zoekresultaten zien, dan weet je dat deze adressen ook door de zoekrobots van spammers gevonden kan worden.
  • Pas op met registratie van je e-mailadres als de organisatie niet kent en er mooie aanbiedingen of prijzen worden aangeboden. Vaak zijn ze alleen geïnteresseerd in je e-mailadres.
  • Maak op je eigen website gebruik van email cloaking. Hierbij is het e-mailadres voor het oog wel zichtbaar en is het eventueel ook aanklikbaar, maar is het onzichtbaar voor robots die het internet afspeuren op zoek naar e-mailadressen. Het effect kun je ook hier weer controleren door op de webpagina te zoeken (Ctrl+F in Windows, Command+F voor Apple) naar @. Als het goed is wordt je e-mailadres dan niet gevonden.  
  • Ontvang je al heel veel spam? Google eens op je eigen "Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.". Bekijk de resultaten en vraag je af of het niet beter is om alleen je website te vermelden. Daar kun je immers zelf zorg dragen over de juiste beveiliging van je e-mailadres.
  • Helaas zijn sommige adressen ook eenvoudig te raden. Heb je een website www.edsmusic.nl ? Grote kans dat de spammers het er op gokken dat je dan ook wel het adres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. in gebruik hebt. Overweeg of je niet beter een minder voorspelbaar adres kunt gaan gebruiken. 

Spam versturen is starfbaar

Het versturen van spam is in ieder geval binnen de Europese lidstaten verboden. Wil je toch tijd en energie steken in het bestrijden van spam? Kijk dan eens op www.spamklacht.nl .
Als je e-mailadres nergens meer te achterhalen is, zal de hoeveelheid spam langzaam minder worden. Maar nog steeds geldt: Voorkomen is beter dan genezen!

Zelf onbezorgd massa mail (nieuwsbrieven) vesrturen?

Als je zelf af en toe of met regelmaat nieuwsbrieven wilt versturen naar meerdere adressen, kun je ook gebruik maken van externe e-maildiensten. Vaak bieden deze beneden een aantal adressen en een bepaalde hoeveelheid e-mails per maand ook gratis diensten aan.
Deze diensten beschikken over de mogelijkheid dat geadresseerden zich zelf kunnen aan- en afmelden. Precies zoals het hoort! Je hebt ook vaak nog extra mogelijkheden met betrekking tot het opmaken van je berichten, de berichten online bekijken, een archief met eerder verzonden nieuwsbrieven, etc. 
Verder zijn er nog uitgebreidere mogelijkheden, zoals het monitoren van je verzonden bericht. Hoeveel mensen hebben het bericht ontvangen? Wie hebben het gelezen? Op welke links in het bericht is er geklikt?

Hieronder enkele van deze diensten:

Maar als je op Google zoekt naar "nieuwsbrieven versturen" krijg je ook diverse andere resultaten.